097 642 08 62

102school@ukr.net

вул.Сонячна,10, м.Кривий Ріг, 50102

08:00 - 16:30

ПН - ПТ

logo

(0564)22-01-06

102school@ukr.net

вул.Сонячна,10, м.Кривий Ріг, 50102

08:00 - 16:30

ПН - ПТ

Виконання мовного законодавства

 

Мовою освітнього процесу у закладі освіти є українська мова.

Правовий статус української мови сьогодні визначає Конституція України, прийнята Верховною Радою 28 червня 1996 року. У статті 10 Конституції записано: “Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. B Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом”. Мовні відносини в Україні регулює також Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” .

На виконання ст. 10. Конституції України, законів України «Про освіту» (пункт 18 частини 1 статті 1), «Про повну загальну середню освіту», з метою створення належних умов для розвитку і розширення сфери функціонування української мови, виховання шанобливого ставлення до неї, формування патріотизму закладом освіти здійснюється відповідна організаційна робота.

Українська мова є мовою повсякденного спілкування педагогічних працівників, учнів та їх батьків. Усі учасники освітнього процесу дотримуються єдиного мовного режиму як на уроках, так і в позаурочний час. Кількість учнів, які охоплені українською мовою навчання, становить 100%. Викладання базових дисциплін державною мовою здійснюється на належному рівні. Українською мовою проводяться засідання педагогічної ради, ради закладу, семінари, наради, збори колективу, друкуються тексти оголошень і повідомлень, плакатів та шкільних газет. Шкільна документація ведеться відповідно до Інструкції з діловодства у загальноосвітніх закладах освіти. Нормативно-правова документація упорядкована у відповідності до вимог.

На кожному поверсі в коридорі закладу освіти обладнано куточки державної символіки, завдяки яким виховується шанобливе ставлення до державних символів України, формуються почуття поваги до них, стійкі навички свідомого дотримання правил поведінки щодо державних символів у повсякденному житті, під час урочистих і офіційних заходів, присвячених національним святам. У класах оформлені куточки державної символіки та патріотичні стенди державною мовою.

Бібліотека закладу освіти  є осередком, навколо якого здійснюється робота щодо дотримання мовного законодавства: забезпечення літературою вчителів, різноманітними довідниками здобувачі освіти закладу. На її базі проводяться позакласні заходи, виставки дитячої творчості за тематикою, пов’язаною з народознавством. Бібліотека  повністю забезпечує підручниками української мови та літератури  та художніми текстами здобувачів освіти закладу.

Питання функціонування державної мови під час освітнього процесу залишається і надалі одним із найбільш пріоритетних напрямів освітнього процесу. Принципове значення для майбутнього української мови має національна свідомість та мовна гідність. З цією метою в закладі освіти проводиться робота з педагогічним колективом щодо дотримання мовного режиму. Вчителі української мови та літератури, класні керівники через різноманітні заходи популярізують державну мову та сприяють оволодінню нею на високому рівні усіма здобувачами освіти не залежно від національного походження. Педагогічні та інші працівники закладу освіти застосовують державну мову в робочий час використовують в освітньому процесі, під час проведення навчальних занять (крім занять з навчальних предметів, які згідно з освітньою програмою закладу освіти викладаються іноземною мовою), у спілкуванні вчителів, іншого персоналу як зі здобувачами освіти, так і між собою.

Робочою мовою освітнього процесу в  закладі освіти, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей, робочого спілкування, діловодства та документообігу, публічних заходів (зборів, навчальних курсів, семінарів, тренінгів, конференцій, дискусій, форумів, інших заходів) встановлено державну мову.

За типом заклад освіти є закладом базової середньої освіти.

Формою навчання в закладі освіти є  українська мова.

Законодавства про мови в Україні:

Конституція України (ст. 10)

Закон України “Про освіту” від 05.09.2017 (ст. 7, ст.21)

Закон України “Про повну загальну середню освіту” (ст. 5)

Указ Президента України “Про Концепцію державної мовної політики”від 15.02.2010

Про забезпечення функціонування української мови як державної

Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”

Закон України “Про засади державної мовної політики”

Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної

Лист МОН від 17.09.19 року № 1-9-581   “Про застосування державної мови в освітньому процесі” 

Порядок здійснення Уповноваженим із захисту державної мови контролю за застосуванням державної мови органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 817

Порядок взаємодії Уповноваженого із захисту державної мови з органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 819.