097 642 08 62

102school@ukr.net

вул.Сонячна,10, м.Кривий Ріг, 50102

08:00 - 16:30

ПН - ПТ

logo

(0564)22-01-06

102school@ukr.net

вул.Сонячна,10, м.Кривий Ріг, 50102

08:00 - 16:30

ПН - ПТ

Культура харчування в закладі

Нормативна база:

Наказ МОЗ України від 25.09.2020 № 2205 “Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти”

ЯКІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ ВХОДИТИ ДО ЩОДЕННОГО РАЦІОНУ ШКОЛЯРІВ (Поради для батьків)

Харчування дітей має бути здоровим та збалансованим також поза школою. Ось кілька порад, які допоможуть скласти домашнє меню:

  • акцентуйте увагу на овочах і бобових – вони мають бути основою раціону;
  • стежте, щоби дитина щодня їла фрукти та ягоди, молочні та кисломолочні продукти, у невеликих порціях – цільнозернові продукти, насіння та горіхи;
  • упродовж тижня готуйте рибу (2-3 рази на тиждень) і м’ясо (переважно птиці і кролика);
  • мінімізуйте кількість солі та цукру; – для дітей 2-3 г на добу, для підлітків менше 5 г на добу, цукор: 25-50 г на добу включаючи фруктові цукри;
  • використовуйте корисні олії (оливкова, кукурудзяна, лляна, гарбузова, горіхова);
  • стежте за водним балансом школяра: дитина має отримувати достатньо рідини і пити не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги.

Поради для вчителів

  • Перетворіть урок про здорове харчування на гру – нехай діти самі розділяться на групи і складуть свій обід, де кожен із них буде стравою. Попросіть розповісти їх, чому вони вибрали саме таку їжу, чим вона корисна. Ця гра дасть можливість побачити і проаналізувати, що діти вже знають про здорове харчування і що споживають вдома.
  • Розповідь про корисні продукти можна подати у формі казки – так учні краще сприймуть і запам’ятають складну інформацію.
  • Розповідайте про користь від продуктів, яку діти можуть отримати вже: наприклад, щоб краще думалось, можна поїсти горіхів.

Поради для батьків щодо здорового харчування

Привчати дітей до різних смаків – не маскувати овочі у страві, давати пробувати їх по кілька разів і самим так харчуватись.

  • Їсти всім разом без телевізора.
  • Встановити регулярні прийоми їжі, чітко визначити час для сніданку, обіду і вечері.
  • Не використовувати їжу як нагороду чи покарання.
  • Слідкувати, щоб дитина пила достатньо води.
  • Обмежити вживання висококалорійної їжі, жирної та з великою кількістю доданого цукру. Пропонуйте альтернативи: солодощі замініть фруктами, на десерт – смузі, компоти, несолодкі йогурти.
  • Бути прикладом для своїх дітей. Насамперед харчові звички в дитини формуються з найближчого оточення, тому правила харчування в домі мають бути для всіх однаковими.

Пам’ятка для батьків (Дії у разі відмови дитини від їжі)

  • Не можна змушувати дитину їсти або доїдати, тиснути на неї, навіювати почуття вини. Це формує негативне ставлення до процесу вживання їжі та до дорослого, який спонукає дитину доїдати.
  • Не слід обіцяти дитині щось в обмін на повністю з’їдену страву на кшталт: «Якщо з’їси — куплю…», «їж, а то Марійка з’їсть», «Не будеш їсти, не підеш на прогулянку», оскільки це знижує цінність їжі та значущість процесу її вживання.
  • Не варто вмовляти, залякувати дошкільника та відволікати його іграшками, читанням книг, іграми, для того щоб він з’їв порцію. Це призводить до порушення харчової поведінки.
  • Не можна перегодовувати дитину, адже вона з’їдає стільки, скільки потребує її організм у певному віці.
  • Слід зрозуміти причину поганого апетиту дитини або надто гострого реагування на їжу. Часто відмова їсти і погіршення апетиту залежать не від якості або смаку страв, а від інших чинників, серед яких нежить, погане відчуття запахів, некомфортні умови перебування, конфліктні чи стресові ситуацій.
  • Варто проконсультуватися з педіатром, якщо дитина страждає на часті дисбактеріози. Надмірну перебірливість в їжі може спричиняти неприємний досвід вживання страв чи продуктів, після яких у дитини з’являлися больові відчуття.
  • Можна застосовувати прийом «активного слухання», якщо дитина відмовляється від їжі через втому або засмучення. У такому разі дорослий показує дитині, що розуміє її переживання, «чує» її. Слід запропонувати допомогу, озвучивши відчуття, стан дитини: «Ти стомився, тобі сьогодні складно, тому я тобі допоможу, давай погодую». Або можна відтермінувати прийом їжі: «Не хочеш їсти, тому що засмучений (розгніваний), — відпочинь (заспокойся, хай пройде образа), поїси пізніше». Результатом мудрої, стриманої поведінки дорослого стане те, що дитина передумає та почне їсти

Пам’ятка для батьків (Формування адекватної харчової поведінки дитини)

  • Із раннього віку слід постійно контролювати дотримання дитиною режиму харчування, створюючи певний ритуал приймання їжі.
  • Варто пояснювати дитині, що під час харчування уся її увага має бути зосереджена на їжі.
  • Можна підвищувати обізнаність дитини щодо продуктів харчування ігровими методами:

–  розгадувати загадки про їжу;

–  проводити бесіди-розмірковування;

  • Слід формувати смакові звички та культуру поведінки дитини за столом доброзичливим тоном, виражаючи віру в її потенційні можливості.
  •  Батькам слід знати, що діти вразливі, надто довірливі, легко піддаються навіюванню і наслідують дії та вчинки дорослих, тому формування культури харчування залежить від правильності харчової поведінки дорослих.
  • Занепокоєння дорослих, підкреслена увага до того, скільки з’їла дитина, впевненість, що треба їсти більше, або відсутність необхідного контролю за режимом і якістю харчування дитини призводять до порушення харчової поведінки в бік установлення умовно-рефлекторних механізмів психічної потреби в їжі.

Правила здорового харчування для батьків:

  • Звертайте увагу не тільки на знижений апетит дитини, а й на підвищений;
  • намагайтесь знайти причину такого апетиту, пов’язати її з особливостями взаємодії батьків та дітей;
  • не забувайте та враховуйте смакові переваги дитини;
  • під час вибору місця для харчування дитини важливо створити сприятливу обстановку, забезпечити помірний контроль за прийомом їжі, врахувати потреби дитини, надати їй можливість проявити самостійність, свободу;
  • будьте послідовні, Ви повинні висувати однакові вимоги до процесу харчування дитини, але їх має бути обмежена кількість;
  • не використовуйте їжу як винагороду (або покарання). Батьки купують дитині солодощі (чи інші привабливі продукти), щоб примусити дитину поводитися так, як цього хочуть вони, а дитина дуже швидко починає розуміти, що криками, істериками, плачем вона майже завжди може розраховувати на отримання солодощів;
  • будьте в міру вимогливі, лагідні, спокійні, пояснюйте дитині значення здорового харчування, будьте-для неї прикладом, уникайте емоційної дистанції з дитиною, живіть її життям, інтересами, не допускайте неприйняття та байдужості.

Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205 “Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти”

Розпорядження Кабінету Міністрів України  від 23 грудня 2020 року № 1668-р “Про затвердження плану заходів з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі на 2021 рік

У рамках проєкту “Нове шкільне харчування” у школі впроваджується заходи з покращення щоденно меню за збірником Є.Клопотенко








Тиждень культури здорового харчування

Здорове харчування – ключ до довголіття. Наша їжа — будівельний матеріал. І вона також не однакова за своїм складом і значенням для організму. Для того щоб бути здоровим, потрібно знати, як правильно харчуватися. Корисні та шкідливі продукти харчування.

Що таке вітаміни та в чому вони містяться? Щоб знайти відповідь на ці та інші питання серед здобувачів закладу освіти пройшли:

Виховний захід присвячений здоровому харчуванню.

Діти створили яскраві колажі про правильне харчування.




Вікторина  “Рослини-зелені друзі людини”.

Чай із пахучої липи і пишної калини, смачної малини і смородини- це справжнє джерело вітамінів для людського організму.


 Урок – гра “Здоров’я і харчування”.

Під час роботи здобувачі освіти виконували завдання в групах, командах, провели гру ” Мікрофон”. Здобувачі освіти дізналися багато цікавого і корисного про здорове харчування.







Виховна година  з творчим домашнім завданням «Правильне харчування – запорука міцного здоров’я».

Під час якого здобувачі освіти склали невелику розповідь на тему «Модне харчування», зробили фото  власних робіт на тему: «Я за правильне та здорове харчування»


Рольова гра  “Безпека харчування”.

 Обговорюємо та закріплюємо  безпеку харчування: користь продуктів та води, вітаміни та загрози від фастуду, газованих напоїв та швидких перекусів,

складаємо пазли та інтерактивні ігри знання про звичку якісного харчування.




Дискусія “Культура харчування та правельні харчові звички” з перегдядом презентації.




Віртуальна майстерня “Здорове харчування”




Диспут  “Збалансоване харчування – запорука здоров’я”